КРИЛА УКРАЇНИ – У ЛЕ БУРЖЕ

Всесвітньо відомий паризький авіасалон «Ле Бурже» нараховує вже понад сто років історії. Він проводиться раз на два роки, і це найбільш масштабний, престижний і... напевно, найбільш романтичний з усіх подібних заходів у світі! Бо авіасалон «Ле Бурже» – це не тільки Мекка авіабудівництва та потужний PR-захід, а і можливість заглянути за обрій майбутнього та побачити авіацію дня завтрашнього.

Вперше виставка літаків у паризькому передмісті Ле Бурже відбулася в рамках автосалону в  1909 році. СРСР взяв участь у паризькому авіасалоні в 1936 році, коли представляли пасажирський літак АНТ-35. Починаючи з 1957 року, СРСР, а з 1993 року – Україна є постійним учасником «Ле Бурже». Авіаса- лон цього року став 52-м. Він зібрав ком- панії авіаційної галузі з 43 країн. До речі, Україна – чи не єдина держава, яка регу- лярно презентує на виставці свої новинки.

19 червня о 10 годині президент Фран- цузької Республіки Еммануель Макрон офіційно відкрив Salon du Bourget. І зви- чайно ж, Le Bourget відкрився показом французької авіаційної техніки.

І у цей же день ДП «Антонов» пред- ставив новітній транспортник АН-132Д, створений на замовлення Саудівської Аравії. Варто зазначити, що це стовід- сотково вітчизняний літак, без жодної російської деталі. Пілотам дали усього чотири хвилини на політ. За цей час тре- ба було показати маневреність літака, максимальне прискорення і навіть мі- німальну швидкість. Із усім цим пілоти впоралися «на відмінно», а також здійснили фірмовій "антонівський" захід на посадку - з крутім креном.

Тож авіаційна галузь нашої Батьківщини вкотре продемонструвала найвищий клас і ще раз довела,що може буті візитівкою Україні.

Хоча б ненадовго поринути в свою стихію змогли й найкращі студенти технічних вишів України – сотня переможців масштабного освітнього проекту «Авіатор-2017», який уже шостий рік поспіль проводить Благодійний фонд Бориса Колесникова.

«Талановиті українські студенти приїхали на авіафорум «Ле Бурже» до Парижа для того, щоби подивитися, чим живе сучасна авіація, і з оптимізмом дивитися у майбутнє. Ці молоді хлопці та дівчата повернуться додому і побудують літаки набагато кращі, аніж ми бачили тут, я в цьому впевнений», – зазначив у вітальному слові президент фонду. До речі, цього року на авіашоу побувало 20 студентів НАУ в рамках даного проекту.

Самі студенти залишились у неймовірному захваті від побаченого. Вони зізналися, що не могли навіть мріяти побачити та доторкнутися до сучасних досягнень світової авіації, а також поспілкуватися з досвідченімі закордонними специалистами.

Не дивно, що найбільші оплески українських студентів зірвали виступи пасажирських та військових літаків.

«Всі ці трюки, маневри, що вони виробляють... Це просто щось неймовірне! Тільки коли ти вивчаєш авіацію, ти розумієш, що все це можна реально зробити. Але ж, якщо дивитися на це з боку простого глядача, то все це здається чимось магічним», – ділиться своїми враженнями студентка НАУ Тетяна Гармаш.

Також вразило наших співвітчизників і ставлення іноземних фахівців до України, вони відчули неабияку підтримку нашої країни. «Цікаво те, що, коли ти підходиш до літака або стенду без прапора своєї країни, тебе запитують, а звідки ти. І дізнавшись, кажуть, що ми – з великої країни, жартують про «безвіз», – говорить ще один студент НАУ Ярослав Луговий. – Реакція військових пілотів з інших країн на нас неординарна. Їм кортіло підійти до нас, поспілкуватися, помінятися шевронами. Так, командир американського транспортного гелікоптераСН-47  Chinook повісив собі український шеврон".

Крім дебютанта форуму, транспортного літака АН-132Д, майбутні авіатори побачили ще декілька нових розробок: 787-10 Dreamliner, вантажний гелікоптер CH-47 Chinook, демонстраційний політ 737-MAX-9, шале інноваційних розробок майбутнього від Boeing.

Європейський конкурент Boeing – авіагігант Airbus – продемонстрував на виставці пасажирські літаки A321, A350, A380, гелікоптери Eurofighter Typhoon і Tigre HAD. Студенти та українська делегація отримали можливість здійснити віртуальну подорож по Міжнародній космічній станції у павільйоні Airbus.

Як підкреслив в. о. ректора НАУ Володимир Ісаєнко, який був у складі української делегації, паризьке авіашоу – корисна річ і для авіації взагалі, і для студентів вишу зокрема. «Наші студенти тут побачили авіаційні технології майбутнього. Впевнений, що по приїзді до Києва на нас очікують гарні нові пропозиції та ноу-хау саме від них», – додав Володимир Ісаєнко.

Follow us

© Copyright Aviator 2018. All Rights Reserved.